• 2024 05 19

Magyarország végzett az éremtáblázat élén a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon

Taroltak a magyarok az Eb-n

Történelmi tett után, történelmi tettek. Sohasem volt még összetett Európa-bajnok a rövidpályás gyorskorcsolya történetében, vasárnaptól ez már múlt idő. De nemcsak egyéniben, hanem váltóban is sikerült új hagyományt teremteni, hiszen aranyérmet nyert a kontinensviadalon a férfi csapat.

Vasárnap sem fékeztek a Liu testvérek a rövidpályás gyorskorcsolyázók dordrechti Európa-bajnokságán. Ugyan 1000 méteren csak az egyik Liu futhatott döntőt – de ha már ott volt, akkor Liu Shaolin Sándor pedig a fináléban a második helyen ért célba.

Sohasem volt még összetett Európa-bajnoka Magyarországnak a rövidpályás gyorskorcsolyázók között, ez vasárnaptól megváltozott, hiszen Liu Shaolin Sándor itt is diadalmaskodott, a dobogó második fokára pedig testvére Liu Shaoang állhatott fel. 

Ezzel viszont még nem ért véget a nap, hiszen jöttek a váltó döntők, és az újabb történelmi tett. Hiszen magyar férfiváltó még sohasem nyert Európa-bajnokságot, Dordrechtben ez a cím is megszületett: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole és Varnyú Alex összetételű gárda ugyanis győzött a kontinensviadalon.

A női váltó is felállhatott a dobogóra, hiszen a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca Knoch Marta, Somogyi Barbara összetételű kvartett bronzérmet nyert. 

A magyar csapat története során először végzett a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság éremtáblázatának élén: a hollandiai Dordrechtben rendezett kontinensviadalon négy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött. A magyarok ezt megelőzően két Eb-aranyat nyertek: 2009-ben a női váltó, 2017-ben Liu Shaolin Sándor 1000 méteren győzött.

A dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság éremtáblázata:
                       arany ezüst bronz
Magyarország         4       4       1
Hollandia                3       1       1
Oroszország            2       2       6