• 2024 04 28

Téli nyolcezres expedícióra indul Szlankó Zoltán

Cél a Broad Peak

A szolnoki hegymászó Szlankó Zoltán december 28-án indul orosz-amerikai társával Alex Goldfarbbal Pakisztánba, hogy megpróbálkozzanak a 8051 m magas Broad Peak téli megmászásával.

 Szlankó Zoltán és Alex Goldfarb eredetileg 3-4 fős expedícióban gondolkodtak, végül azonban csak ketten maradtak. Semmilyen külső segítséget nem vesznek igénybe a mászás során: nem lesznek magashegyi teherhordók, és pótlólagos oxigént sem fognak használni. Ez azt jelenti, hogy a normál szezonhoz képest, amikor sok expedíció közös erővel biztosítja kötelekkel a mászóutat és építi ki a táborláncot, Szlankóéknak ezt mind maguknak kell elvégezniük. 

A nyolcezer méter feletti hegycsúcsok megmászása komoly kihívás nyáron is, de télen szinte szünet nélkül tombolnak a szélviharok, ahol a 100 km/óra feletti sebességű szél átlagos. Mindezt csikorgó fagy kíséri, ezért a téli expedíciók jellemzően minimum két hónapig tartanak.

A Broad Peak télen eddig egyetlen egyszer mászták meg, 2013-ban jutott fel oda négy lengyel mászó, akik közül ketten már az ereszkedés közben életüket vesztették. 

A Broad Peaket a nyári szezonban már nyolc honfitársunknak sikerült megmásznia, télen azonban ez lesz az első magyar próbálkozás. A téli nyolcezres expedíciózásnak nincsenek hagyományai hazánkban, eddig egyetlen ilyen expedíció volt, 2012-ben, amikor Ács Zoltán és Klein Dávid próbálkozott a Nanga Parbattal.

Szlankó Zoltán, a Magyar Expedíciós Társaság elnöke és Alex Goldfarb múlt télen Nepálban főpróbázott, ahol akklimatizációként megmászták a 6119 m magas Lobuche Eastet, amellyel Szlankó lett az első magyar, aki hatezer méter feletti csúcsot mászott télen.

A járvány miatt mindössze néhány hónapjuk maradt az előkészítésre, így a csúcs elérésének esélye meglehetősen csekély. 

Szlankóék 8-10 napos megerőltető gyaloglással fogják elérni a hegy 5000 méter magasan fekvő alaptáborát, amely majd hetekig lesz az otthonuk. A sátrak csak mérsékelt védelmet nyújtanak az éjszakánként mínusz húsz – mínusz harminc fok körüli hőmérsékletben.