• 2024 03 29

„Olimpiai érmes lehet Karakas Hedvig Tokióban”- edzője, Toncs Péter szerint

Nehéz kvalifikáció magyar esélyesekkel

A magyar női judoválogatott szövetségi kapitánya, Toncs Péter eseménydús héten van túl, hiszen Dohában a Mesterek Tornáján dolgozott, miközben jelenlegi legismertebb versenyzője, Karakas Hedvig múlt hétfőn a 2020-as Európa-bajnoki aranyérmével az év sportolónője lett idehaza a sportújságírók szavazatai alapján.

A BHSE harminc éves judósa a kevés versenyből szinte kihozta a maximumot 2020-ban: bronzérmet szerzett az IJF World Tour két versenyén: az izraeli Grand Prix-n és a budapesti Grand Slam-en, majd novemberben Prágában megszerezte Magyarország tizennyolcadik Eb-aranyát!

Hédi a szavazásnál hatszázötven pontot gyűjtött, hetvenhat ponttal előzte meg a második helyezett Kovács Zsófiát, a 2020-ban két szeren is Európa-bajnoki aranyérmet szerzett. 1958 óta ő lett az első női judós, aki átvehette ezt az díjat, mivel 1993-ban a sportág első magyar világbajnoka, Kovács Antal, 2005-ben pedig a duplázó, világ- és Európa-bajnok Braun Ákos érdemelte ki a rangos elismerést.

2021-ben elsőként a judósok számára nyílt lehetőség, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozatukban közelebb kerüljenek Tokióhoz, a dohai Mesterek Tornájára a világranglista alapján a súlycsoportok legjobb harminchat versenyzőjét hívták meg. Kilenc magyar indulhatott volna, de az Eb-címvédő Karakas Hedvig (57 kg) és az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva (48 kg) sérülés miatt kihagyta a versenyt, így hét dzsudokánt lépett szőnyegre, közülük pedig Pupp Réka szerepelt a legjobban, aki az 52 kilogrammban az ötödik helyen zárt.
Ez nagy bravúr volt a paksi Atomerőmű SE huszonnégy éves versenyzőjétől, aki  ezzel kvótás, azaz ha most zárulna a ranglista, akkor indulhatna júliusban a tokiói olimpián, ahogy azt megerősítette honlapunknak Toncs Péter a BHSE edzője és a női válogatott szövetségi kapitánya.

Jelenleg Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest), Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE), Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE), Karakas Hedvig (57 kg, BHSE), Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya), Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano JSE) és Pupp Réka (52 kg) áll kvótás helyen.

Toncs Péter szerint Karakas Hedvig érmes lehet a nyári olimpián, mivel hatalmas rutinja van tanítványának (a 2012-es londoni olimpia 5. helyezése után került Toncs Péterhez a 2020-as esztendő legjobb magyar sportolónője), valamint azért, mert tavaly óta más felfogásban készül a Sportszázad törzsőrmestere. Hédi nem görcsöl rá a versenyekre, ugyanis nem úgy fogja fel már ezeket, mintha nem lenne más dolog az életében és mintha egy-egy erőpróbán állna vagy bukna minden.

Toncs Péter azt is elárulta, hogy mire gondolt Karakas Hedvig, amikor hisztiről beszélt a színpadon egy héttel ezelőtt a pandémia miatt speciális díjátadón, sőt megemlítette Csernoviczki Éva komolyabb sérülését és Özbas Szofit, aki Tokióban meglepetést szerezhet a magyar drukkereknek egy éremmel, amennyiben ő sem tesz fölösleges terhet magára. Hédi és Szofi sokat készülnek együtt a Tüzér utcai teremben, amiből mindketten profitálhatnak.