• 2024 05 19

Kikapott a PAFC, a DVSC, ikszelt a Kisvárda

Szombat az OTP Bank Ligában

A Paks hazai pályán 4-1-re nyert a Puskás Akadémia ellen a labdarúgó OTP Bank Liga 13. fordulójának szombati játéknapján.

Bognár György együttese elsősorban az első félidőben mutatott remek játékának köszönhetően megszakította saját öt találkozón át tartó nyeretlenségi szériáját, illetve a felcsútiak ugyancsak ötmeccses győzelmi sorozatát, valamint idegenbeli veretlenségét.  A Paks lendületes támadójátékának és kiváló helyzetkihasználásának köszönhetően gyakorlatilag a szünetre eldöntötte a három pont sorsát. A három hazai találat közül különösképpen a második volt szemet gyönyörködtető, a 35 éves Böde Pelének, a brazilok legendájának az 1958-as világbajnokságon a svédek ellen szerzett klasszikus esernyőcseles kapásgólját "koppintotta" le.
    A szünet után közel sem volt már olyan átütő a hazaiak játéka, igaz, a felcsútiakat csak a kapufa mentette meg a negyedik bekapott góltól.
    A Puskás Akadémia a hajrában támadott, először ugyan a VAR-rendszer még megfosztotta a szépítéstől, a 86. percben azonban már összejött a becsületgól az együttesnek. A végeredményt Sajbán állította be a 90. percben.

    OTP Bank Liga, 13. forduló:
Paksi FC-Puskás Akadémia FC 4-1 (3-0)
Paks, 1019 néző, v.: Karakó
    gólszerzők: Ádám (8.), Böde (26.), Bognár (45+1.), Sajbán (90.) illetve Corbu (86.)
    sárga lap: Medgyes (53.), Szélpál (58.), Windecker (67.)

    Paksi FC: Rácz - Szabó J., Szélpál, Kinyik - Medgyes, Balogh (Papp K., a szünetben), Bognár, Windecker, Sajbán - Ádám (Lenzsér, 77.), Böde (Nagy R., 88.)

    Puskás Akadémia FC: Markek - Szolnoki, Stronati, Spandler, Nagy Zs. - Plsek, van Nieff - Komáromi (Corbu, 59.), Baluta (Csirmaz, a szünetben), Gera D. - Kozák

  

A Kisvárda sokáig vezetett, de a 92. percben kapott góllal végül csak döntetlent játszott a Gyirmót vendégeként. Az előző kör után edzőváltáson átesett várdaiak - Joao Janeiro helyett öt mérkőzésre Erős Gábor kapott megbízást - egy sikerrel a tabella élére ugorhattak volna. A Kisvárda a kezdés után azonnal magához ragadta a kezdeményezést, nyomás alatt tartotta a hazai kaput, s ennek hamarosan meg is lett az eredménye: bő tíz perc után Mesanovic felvágásáért büntetőt kapott, amelyet Bumba magabiztosan értékesített. A vezetés birtokában átadták a területet ellenfelüknek a vendégek, akik innentől kezdve több veszélyes kontrát is vezettek, a házigazdák támadásaiban pedig nem volt átütőerő.
    A szünet után többnyire a kisvárdai térfélen folyt a játék, de a csapat továbbra is fegyelmezetten védekezett. Egy-egy pontrúgásból veszélyeztettek ugyan a vendéglátók, Dombónak azonban komoly védeni valója nem akadt. A hajrában fokozta a nyomást a Gyirmót, és - miután a másik oldalon Zlicic a keresztlécet találta el, majd Lencse ziccerét Dombó bravúrral hárította - a 92. percben, egy kapu előtti kavarodást gólra váltva sikerült kicsikarnia az egy pontot érő egyenlítést.

Gyirmót FC Győr-Kisvárda Master Good 1-1 (0-1)
Gyirmót, Alcufer stadion, 864 néző, v.: Káprály
    gólszerzők: Ikic (92.), illetve Bumba (11., 11-esből)
    sárga lap: Csonka (30.), Hasani (63.), Nagy P. (66.), Szegi (85.), illetve Hej (58.)

    Gyirmót: Hársfalvi - Szegi, Ikic, Karacs, Hajdú - Nagy P., Radics (Medgyes, 70.), Hasani (Lencse, 77.), Csonka (Vass, a szünetben) - Varga, Simon (Vogyicska, 94.)

    Kisvárda: Dombó - Peteleu, Kravcsenko (Rubus, 43.), Prenga, Hej - Karabeljov (Melnyik, 67.), Simovic - Navratil (Asani, 81.), Bumba (Camaj, 67.) , Ötvös (Zlicic, 81.) - Mesanovic

 Az Újpest hazai pályán 3-1-re legyőzte a mérkőzés nagyobb részében emberhátrányban futballozó Debrecent. A fővárosi lila-fehéreknek ez volt a második sikerük az idényben, míg a hajdúságiak negyedszer kaptak ki a szezon során idegenben. Az első félidő első fele sok esetben kapkodó és pontatlan játékot hozott mindkét oldalon, majd Beridze a vendégvédelem hathatós közreműködésével és némi szerencsével megszerezte a vezetést az Újpestnek. Tíz percig sem tartott azonban a hazaiak öröme, videobírózás után ugyanis tizenegyeshez jutott a Debrecen, a büntetőt pedig Dzsudzsák nagy erővel lőtte a kapu bal sarkába. Épp, hogy lüktetővé vált volna az összecsapás, amikor Marko Nikolic felesleges szabálytalanságot követett el a helyzetbe kerülő ellenfelével szemben, a játékvezető pedig ezért azonnali piros lappal leküldte a pályáról. A szünetig mindkét együttes megpróbált alkalmazkodni az új helyzethez, így 1-1-ről folytatódott az összecsapás.
    Fordulás után nagyon hamar kirajzolódott, hogy mire számíthatnak a szurkolók: az Újpest a támadásokra helyezte a hangsúlyt, sok időt töltött a debreceniek térfelén, míg a hajdúsági együttes az emberhátrányos védekezésre koncentrált, amikor pedig labdát tudott szerezni, gyors ellenakciókkal próbálkozott. Nem húzta azonban sokáig a DVSC, rövidesen ugyanis Koné lőtt szép gólt a tizenhatosról, nehéz helyzetbe hozva ezzel a vendégeket. A Debrecennek a lefújásig esélye sem volt igazán veszélyes helyzetet kialakítani, sőt, a hajrában egy szerencsétlen öngól miatt még nagyobb különbségű vereséget szenvedett.


Újpest FC-Debreceni VSC 3-1 (1-1)

Szusza Ferenc Stadion, 1667 néző, v: Erdős
    gólszerzők: Beridze (20.), Koné (57.), Deslandes (87., öngól), illetve Dzsudzsák (27., 11-esből)
    kiállítva: Nikolic (34.)
    sárga lap: Kutrumbisz (84.), illetve Bévárdi (4.), Bódi (38.), Ugrai (61.)

    Újpest: Banai - Kastrati, Kutrumbisz, Diaby - Csongvai (Pauljevic, 61.), Mack, Mitrovic, Katona (Bjelos, 74.), Antonov - Beridze, Koné (Viana, 75.)

    DVSC: Gróf - Bévárdi, Deslandes, Nikolic, Ferenczi - Sós (Baráth, 39.), Bódi (Soltész, 83.), Varga, Dzsudzsák - Ugrai (Tischler, 83.), Németh (Babunski, 62.)