• 2024 04 27

Hírmaraton - 2021. 10. hét

Ami a vezető hírekből a 10. héten kimaradt

Labdarúgástól kézilabdán át karatéig. Ez is történt a 10. héten.

Labdarúgás: Megszerezte első gólját a török élvonalban szereplő Fenerbahcéban Szalai Attila, az isztambuliak magyar válogatott futballistája.  A 23 éves védő  hétfőn a Konyaspor otthonában 3-0-ra megnyert bajnokin csapata első találatát jegyezte. 

Kézilabda: A következő szezon előtt nem igazol új játékosokat a Telekom Veszprém férfi kézilabdaklub. A jelenlegi csapatból csak a válogatott kapus Székely Márton, valamint a Szegedre igazoló norvég jobbátlövő, Kent Robin Tönnesen távozik.  A vezetőség tervei szerint a következő 18 játékos alkotja majd a keretet: Dejan Manaszkov, Omar Jahja, Rogerio Moraes Ferreira, Vladimir Cupara, Andreas Nilsson, Nikolaj Markussen, Ligetvári Patrik, Gasper Marguc, Rasmus Lauge Schmidt, Manuel Strlek, Blaz Blagotinsek, Danyiil Siskarjov, Petar Nenadic, Kentin Mahé, Rodrigo Corrales, Jorge Maqueda, Lékai Máté, Vuko Borozan

 Olimpia: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán újjáválasztott elnöke szerint még nem született döntés arról, hogy lehetnek-e külföldi szurkolók a tokiói ötkarikás játékokon. Bach azt mondta: az ügyben konzultálnak a japán kormánnyal és a játékok szervezőbizottságával, végleges döntés még nincsen. 

Kosárlabda:  Határ Bernadett, a Sopron válogatott kosárlabdázója meghívást kapott az észak-amerikai női profi ligában (WNBA) szereplő Indiana Fever edzőtáborába. Az Indiana Fever tavaly februárban jelentette be először a 26 éves Határ szerződtetését, de májusban biztossá vált, hogy bokaműtétje és a koronavírus-járvány miatt nem utazhat el az Egyesült Államokba. Korábban két magyar kosárlabdázó, Iványi Dalma és Nagy Andrea szerepelt a WNBA-ben.

Extrém: Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó április 7-én indul Nepálba, hogy a "Tisztán" Magyar Everest Expedícióban első magyarként megkísérelje pótlólagos oxigén nélkül, vagyis "tisztán" megmászni a világ legmagasabb hegyét, a 8848 méter magas Mount Everestet.  
    A Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója 2013 óta vesz részt magashegyi expedíciókon, ez idő alatt a világ 14, nyolcezer méternél magasabb hegye közül négyet mászott meg oxigénpalack használata nélkül, ennél többet magyar részről többet csak Erőss Zsolt tudhatott maga mögött. Varga Csaba 2019-ben kedvezőtlen körülmények között, hóviharban mászta meg a 8080 méter magas Hidden Peaket, ezzel teljesítve negyedik nyolcezres csúcsmászását.
        Az expedíció a tervek szerint április 7-én veszi kezdetét, Varga Csaba akkor indul Nepál fővárosa, Katmandu felé. Körülbelül egyhetes trekking után, április közepén érheti el a Mount Everest alaptáborát, a csúcsmászás pedig május 10. és június 10. között lesz lehetséges az időjárás és a hegymászó előrehaladásának függvényében.
    A Mount Everest pótlólagos oxigén nélküli megmászása csaknem két évtizede foglalkoztatja a magyar hegymászást. Erőss Zsolt 2002-ben első magyarként ért fel a Mount Everest csúcsára, azonban a mászáskor - ahogy őt követően is minden sikeres magyar csúcsmászó - használt pótlólagos oxigént. A világ legmagasabb hegyét világszinten is csak kevesebb mint kétszáz alpinista hódította meg "tisztán", míg pótlólagos oxigén használatával nagyságrendileg tízezer ember jutott fel a csúcsra - tartalmazza a közlemény.