• 2024 04 28

Pető Zsolt és a női könnyűsúlyú kétpár A döntős az olimpiai kvalifikáción

A varese-i verseny eseményeit az időjárás is alakítja

A paraevezős Pető Zsolt (PR1) és a Fehérvári Eszter, Ferencz Panna női könnyűsúlyú kétpár legközelebb az A döntőben versenyezhet az evezősök szerdáig tartó európai olimpiai kvalifikációs viadalán, az olaszországi Varesében.

A szervezők hétfőn a kedvezőtlen időjárás miatt törölték a keddi versenynapot, az aznapra tervezett középdöntős futamokat szerda reggel rendezik meg. Emellett a délelőtti előfutamokat pályaelosztónak minősítették és, így minden nevező egység evezhet az A döntőben, a délutánra tervezett reményfutamokat nem is rendezték meg. Pető Zsoltnak három, a női könnyűsúlyú kétpárnak öt riválissal kell megküzdenie a fináléban.

Női egypárban Bertus Kitti futamában harmadik, a Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kétpár futamában az ötödik lett, így mindkét hajó szerdán a B döntőben evezhet legközelebb.

Az egypárban indult Pétervári-Molnár Bendegúz is a keddi versenynap kiesésének "áldozatává vált", ugyanis a középdöntőbe jutott délelőtt, ám a szerdára halasztott középfutam után két órája lesz a döntőig. 

Az európai kvalifikációs regattán egypárban három, könnyűsúlyú kétpárban két olimpiai indulási jog talál gazdára. A magyar evezősöknek még nincs kvótájuk a tokiói olimpiára. Az európai kvalifikációs verseny után május közepén, a végső selejtezőn Luzernben lesz még lehetőség a kvótaszerzésre.