• 2024 04 28

Három kerékpáros kvótát vár a magyar szövetség

Fotó: Bikesport

Három magyar kerékpáros kvótát vár a jövő évi párizsi olimpiára Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) sportigazgatója.

       "A három kvóta a kitűzött cél, ami ezen felül van, az már az elvárások túlteljesítése" - emelte ki az MTI-nek adott interjúban.
       Országúton a nemzetek rangsorában elfoglalt jelenlegi pozíció alapján a férfiaknál és a nőknél is egy magyar lenne érdekelt Párizsban, utóbbiaknál ráadásul a mezőnyverseny mellett az időfutamban is. A sportigazgató kiemelte, ez a nőknél "gyakorlatilag egy személyben Vas Kata Blankán és az ő szereplésén múlik".
     Hegyikerékpárban Vízer Barnabás meglátása szerint a férfiaknál nagyon nehéz a helyzet a négyszeres olimpikon Parti András visszavonulásával, már csak azért is, mert a többiek, akik jók voltak, más szakágakba kerültek.
    "Palumby Zsombornak majdhogynem egyedül kellene eredményesnek lennie az országok kvalifikációs rangsorában, ifiben és fiatalabb korosztályokban ugyanakkor vannak ígéretes tehetségeink a következő ciklusra." 
    A kvalifikációs rendszer kapcsán kifejtette: a nemzetközi szövetségnél meglépték azt, ami több sportágnál inkább csak elmélet még, hogy mind a négy szakágban pontosan ugyanannyi női induló lesz, mint férfi. A férfiaknál kevesebben indulnak, mint a korábbi olimpiákon, így nehezebb kijutni, mint eddig.
    "A nők felé viszont elvárás, hogy kvótát szerezzenek, úgy is, hogy Blanka az országútra és a cyclocrossra koncentrál, így egyelőre nincs benne a pontgyűjtésben. Az csak bónusz lesz, ha ő is fog tudni jönni montizni. Márpedig ez tervben van nála, az olimpiára szeretne menni és ott jól szerepelni" - mondta. Reményei szerint ugyanakkor a válogatottnak, élén Buzsáki Virággal így is hoznia kellene a kvótát. Amennyiben pedig Vas is belekapcsolódik, "akkor a kvóta megszerzése nem lesz kérdés", ebben az esetben válogatóval döntik el az induló személyét.
        Pályakerékpárban legutóbb 2000-ben volt magyar résztvevő Szabolcsi Szilvia révén, Vízer szerint ezúttal is óriási bravúr lenne, ha magyar bringás a közelébe kerülne a kijutásnak, mivel ebben a szakágban a legnehezebb a kvalifikációs rendszer. Erre Szalontay Sándornak van a legnagyobb esélye.
    "Annyit fejlődött a pályasport akár még a kétezres évek elejéhez képest is, hogy azt már innen Magyarországról nehéz lekövetni" - fogalmazott, hozzáfűzve, a szűk világelitbe nehéz bekerülni, márpedig csak az szerepel az ötkarikás játékokon.
    "Könnyebbség, hogy már van hazai fedett velodrom és már a télen tudtak itt edzeni, de máról holnapra nem lehet mérhető előrelépést felmutatni. A párizsi olimpiáig tartó kvalifikációs ciklusban így még nem feltétlenül fogjuk érezni a decemberben átadott Kőbányai BringAréna hatását, a következőben viszont mindenképp." - fogalmazott.
    BMX-ben a tömegrajtos szakágban a sportigazgató szerint egyelőre nem kell beszélni az olimpiáról, annyira fiatalok a legjobb magyarok, hogy részt sem tudnak venni a kvalifikációban.
    "Freestyle parkban viszont komoly esélyünk van és bravúrra készülünk: az elmúlt szezon után kitűzött célunk a kvótaszerzés úgy is, hogy nemenként csupán 12 induló jut ki" - fogalmazott Vízer Barnabás. Elmondta: a fiatal csapatban hatalmas potenciál van, a következő olimpiai ciklusra már biztosan, de a jövő évire sem esélytelenek.
    "Ami a pályában hátrány, az a BMX freestyle-ban előny: nagyon új sportág az egész világon, még a kvalifikáció kiírása is kezdetleges, többször is változtattak rajta. Nincsenek sokkal előrébb a nagy országok kerékpáros szövetségei sem, mint mi." - vélekedett.
    Leszögezte: a BMX-et nem lehet összehasonlítani a többi szakággal. Legnagyobb értéknek azt nevezte, hogy egészen más réteget szólít meg, olyat, amit a többi sportággal nem is feltétlenül lehet.