• 2024 05 02

Fricz Botond várakozáson felül teljesített első világbajnokságán

30. hely a világbajnokságon

A kecskeméti snowboardos élete legnehezebb menetét bemutatva, a világ legjobbjai között a 30. helyen végzett a FIS Snowboard Világbajnokságon Park Cityben.

Az idei FIS Snowboard és Freestyle Sí Világbajnokságot Utahban, Park Cityben rendezik. A versenyen hazánkat egyetlen magyar snowboardos, a kecskeméti Fricz Botond képviselte, aki slopestyle versenyszámban indult. Ma rendezték a selejtezőket, ahol Boti a hatvanfős mezőnyben a 30. helyet szerezte meg.

Fritz Botond repertoárjának legnehezebb trükkjeiből válogatta össze a versenykörét, és hajtotta végre szinte makulátlanul az első sorozatban. Először vállalta be versenyen a két különböző irányba forgatott háromfordulatos ugrást, az 1080-at, közvetlenül egymás után, ráadásul ezek közül az egyik egy dupla szaltóval kombinált változat, az ún. duplakork 1080.

A magyar snowboardos már hetek óta az Egyesült Államokban, Coloradóban gyakorol, amerikai edzője segítségével. Volt alkalma edzeni a világ egyik legjobb freestyle edzőközpontjának tartott Woodward Campben Copper Mountainon, valamint Breckenridge-ben is.

A 18 éves kecskeméti snowboardos tavaly került az amerikai Ian Kirk szárnyai alá, aki az utóbbi két évben Gyarmati Pankával is együtt dolgozott. A versenyre már Chris Waker edzővel érkezett.

 „Az elmúlt hét nagyon jól ment, sikerült a backside 1080 mellé a frontside 1080-at is fixálni, így már mondhattam, hogy készen állok a világbajnokságra! A vb edzés is nagyon jól ment, többször is sikerült tökéletesen beadnom a körömet, bár az időjárás miatt csak egy napot tudtunk ugratón is edzeni. A versenyköröm 50-50 frontboard pretzel, cab 270 in 270 out, frontside blunt 450 out, cab 900 tailgrab, frontside 1080 tailgrab, backside duplakork 1080 mute volt. A versenyre nagyon rossz időnk lett, nem lehetett látni semmit, és a szél is fújt, de ez nem tántorított el. Az első körömet sikerült beadni kisebb hibákkal, de így is nagyon örültem. A második menet már nem ment ilyen jól, sajnos elestem, de így is 30. helyen végeztem, aminek nagyon örülök, hisz a világ legjobb versenyzőivel versenyeztem."

A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést.