• 2024 05 18

Párbajtőr vk - Két bronzérem az egyéni versenyben a párizsi vk-n!

Koch Máté és Siklósi Gergely zseniális vívással állt dobogóra

Szokás szerint hatalmas mezőny gyűlt össze a világ egyik legerősebb versenyén, 373 vívó lépett pástra a párizsi párbajtőr vk-n!

Végeredményben ugyanott végzett, mégis egészen más utat járt be a nap folyamán Siklósi Gergely és Koch Máté.

Kezdjük utóbbival, annak okán, hogy e versenyt követően ő végzett a magyar ranglista első helyén…! A Vasas vívója pénteken végigvívta a csoportkört, majd nem sokkal este 9 előtt jutott be a 64-es főtáblára. Ezt követően pedig szombaton végigverte a világ legjobbjait. Elsőként az orosz Guszev volt az ellenfél, akkor még nem sejtettük, hogy ez a 15:12 csak a bemelegítés volt. És amikor a legjobb 32 között az aktuális Európa- és világbajnok, a világranglsitát vezető francia Yannick Borel 11:5-re vezetett ellene, akkor azt mondhattuk magunkban: “Szép volt, Máté, junior egyéni Európa-bajnokként jól helytálltál a felnőttek között is!…” Ám a 19 éves magyar fiatalember ettől kezdve az őrületbe kergette a világ legjobbját! Előbb kiegyenlített, majd a hosszabbításban, nem sokkal az egy perc lejárta előtt egylámpás tust adott Borelnek.

Jött a nyolcaddöntő, az addig ugyancsak kimagaslót nyújtó Somfai Péter ellen. Riói olimpiai bronzérmesünk veretlen csoportköre után szombaton 15:8-ra verte a német Bodóczyt, majd az olasz válogatott Ficherát győzte le remek vívással 15:11-re. És amikor Máté ellen 7:2-re vezetett a második harmad közepén, akkor megint csak leszögezhettük: “Azért a rutin, és a nagy forma begyűri a fiatalságot.” Koch Máté másként vélekedett. A meccs végére megint csak egyenlő lett az állás, és a hosszabbításban ismét ő adta be a tust (13:12). A negyeddöntőben jött az újabb világklasszis, az egyéni Európa-bajnok, tízszeres Világkupa-győztes svájci Max Heinzer személyében. Az újabb végjátékban, ismételten egy tussal nyert Máté 15:14-re, és ezzel elődöntős lett!

Nézzük Siklósit! A Honvéd 21 éves tehetsége pénteken veretlen csoportkörrel nyitott, ezzel mentesült az aznapi folytatástól. A szombati főtáblán pedig elképesztően tuserős, elegáns és domináns vívást nyújtott. A 16-ig megszorítani sem tudták. A francia Gustint15:10-re, majd a kolumbiai - Párizsban készülő - Rodriguezt 13:2 re (!) verte. A nyolcaddöntőben aztán a jelenleg legmagasabban rangsorolt olasz, Santarelli következett. A végeredmény ugyan 15:14 lett. És gyakorlatilag ugyanezt mondhatjuk el a negyeddöntőről is. Ott 15:13-ra nyert az ukrán Szvicskar ellen. 

A szálak nagyjából itt futottak össze a két magyarnál, és ekkor dőlt el, hogy a hazai ranglista 6. és 7. helyéről ezzel az 1. és 2. pozíciójába kerültek, ami biztos Európa- és világbajnoki indulást jelent számukra. Az elődöntő aztán mindkettejük számára verseny végét jelentette Siklósi 15:13-ra kapott ki a későbbi győztes, olimpiai bajnok koreai Parktól, Koch pedig 15:10-re az orosz Glazkovtól, és Bronzéremmel gazdagodtak.

És akkor jöjjenek a versenyzői és mesteri nyilatkozatok! Siklósi Gergely: “Nagyon nehéz másfél éven vagyok túl! Rengeteget dolgoztam, és végig hittem abban, hogy lesz eredménye a munkámnak. Tudatosan építettünk fel mindent a mesteremmel, sokat segített a sportpszichológusom, Balassa Levente is. A csuklóműtétem után mindent tudatosan, előre megterveztünk, és mára a kezem, a testem, és a fejem is teljesen rendben volt. Nagyon jól ment a vívás, és sikerült nem a válogatásra gondolnom, hanem mindig a következő asszóra. Rendkívül boldog vagyok, és szeretnék hasznos tagja lenni a világversenyeken, majd az olimpiai kvalifikációban a magyar válogatottnak!”

Koch Máté: “Igazából nem nagyon tudom, mi és hogyan történt… Hogy megnyertem a magyar ranglistát? Nem tudtam, komolyan mondom! Elképesztően örülök! Próbáltam végig, minden tusra koncentrálni, Borel ellen nagyon nehéz volt, mert nemcsak nagyszerű vívó, hanem a hazai pást minden előnyét élvezte. Somfa ellen is elképesztő meccs volt, próbáltam mindig a következő asszóra gondolni. Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen csodálatos junior befejezés után így sikerült a felnőtt szezonom. Most egyet szusszanok, és aztán nagyon szeretnék ugyanilyen teljesítményt nyújtani a világversenyeken is. Nem is hiszem el, hogy sikerült…!”

Dancsházy-Nagy Tamás, Siklósi mestere, a válogatott vezetőedzője: “Ne haragudj, ha nem leszek összeszedett, de teljesen a történtek hatása alatt vagyok… A világ legerősebb és legnagyobb vívóversenyén ilyen teljesítményt nyújtson két magyar, az egyszerűen elképesztő. Nagyon büszke vagyok Gerire, egy rendkívül nehéz időszakot oldott meg tökéletesen. Tudatosan készültünk, rengeteget dolgozott, meg is kellett, hogy legyen mindennek az eredménye. Bizonyos vagyok abban, hogy a válogatás kérdése tudat alatt benne volt a fejekben, ezért is nagy dolog ez a bronzérem. Az Eb-n és a vb-n a válogatási elvek okán Koch Máté és Siklósi Gergely helye automatikus, Rédli András szereplése pedig nem lehet kérdéses. A negyedik helyre pedig alszunk még néhányat… Ám most előbb a vasárnapi csapatversenyre koncentrálunk!”

Halla Péter, Koch mestere: “Biztosan Máténak sem volt egyszerű, de én elképesztően nehéz pillanatokat éltem át ma a kispadon… Kimondhatatlanul büszke vagyok Mátéra, miként a ranglistán végül harmadik helyen végző Nagy Dávidra is. Az a koncentráció, amire Máté képes a kiélezett szituációkban, alkalmassá teheti őt később a legnagyobb feladatok megoldására. Tudom, szorul néha némi csiszolásra Máté páston történő viselkedése. Ugyanakkor e vagányság nélkül ma sem biztos, hogy összejött volna ez a nagyszerű eredmény. Elvégre aki Borelt és Heinzert felidegesíti, majd meg is veri, azért csak tud valamit… A viccet félretéve, csodás szezont írunk, és nagyon örülök, hogy még messze nem ért véget!” 

Eredmények. Férfi párbajtőr Világkupa, Párizs, 373 induló.

A legjobb 32 közé jutásért: Siklósi-Gustin (francia) 15:10, Somfai-Bodóczy (német) 15:8, Koch-Guszev (orosz) 15:12, Peterdi-Bida (orosz) 13:15, Bányai-Szakamoto (japán) 12:15, 

A legjobb 16 közé jutásért: Siklósi-Rodriguez (kolumbiai) 13:2, Somfai-Fichera (olasz) 15:11, Koch-Borel (francia) 15:14.

Nyolcaddöntő: Siklósi-Santarelli (olasz) 15:14, Koch-Somfai 13:12.

Negyeddöntő: Siklósi-Szvicskar (ukrán) 15:13, Koch-Heinzer (svájci) 15:14.

Elődöntő: Koch-Glazkov (orosz) 10:15, Siklósi-Park (koreai) 13:15.

Végeredmény: 1. Park Szangjung (koreai), 2. Glazkov (orosz), 3. Siklósi Gergely és Koch Máté, …11. Somfai Péter, …40. Bányai Zsombor, …51. Peterdi András, …121. Berta Dániel, …140. Rédli András, …160. Cho Taeun Sándor, …163. Andrásfi Tibor, …170. Kiss Gergő, …199. Nagy Dávid, …244. Szényi Péter.