• 2024 05 03

Magyarország harmadik lett a budapesti olimpiai kvalifikációs díjugrató világkupán

Ukrajna díjugratói mennek az olimpiára

A budapesti CSI***-W Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny volt a 2020-as tokiói olimpia előtti utolsó kvalifikációs verseny a régió csapatai részére. Hat csapat állt rajthoz az olimpiai részvétel reményében, pedig összesen tizenkét ország lovasainak lett volna lehetőségük a kvalifikációra, csak ők nem láttak esélyt a győzelemre, így nem is állítottak ki csapatot.

Rekkenő hőségben, a verseny tétjéhez méltóan nehéz, olimpiai szintű pályán a negyvennyolc lovaglás közül egyetlen hibátlan sem született, pedig válogatott, világszínvonalon versenyző lovasok léptek a pályára.

A mieink közül Ifj Kövy András kezdett Heurékával, őt Ifj Szabó Gábor követte Timpex Bölcsésszel, Horváth Balázs és Zordon volt a harmadik, majd Chacco Boy nyergében Hugyecz Mariann zárt. Magyarország 29 hibaponttal fejezte be az első kört, ahol ifj. Kövy András teljesített a legjobban, mindössze hat hibapontos eredménnyel. A többiek is remekül teljesítettek, hiszen a magyar volt az egyetlen csapat, ahol minden lovas be tudta fejezni a pályát. Az ukrán színekben versenyző kétszeres olimpiai bajnok Ulrich Kirchhoff leesett, a cseh csapatból Emma Augier De Moussac lova mindkétszer megtagadta a vizet, Görögországnak pedig egyik lovasa sem ért körbe, így nem is vehettek részt a második fordulóban.

Fél óra piehnő után négy csapat vágot neki a második körnek, ugyanis Litvánia visszalépett. A csehek legrutinosabb versenyzői, Zuzana Zelinkova és Ales Opatrny hozták a kötelező formát, így az első körben élen álló ukrán csapatnak is muszáj volt jól szerepelnie. A magyar születésű Szentirmai Ferenc a két forduló alatt mindössze egy verőhibát vétve a verseny legjobbjaként megnyerte Ukrajnának a kvalifikációt. Márcsak azért is, mert Ulrich Kirchhoffot utólag diszkvalifikálták a lova oldalán a sarkantyú okozta apró sérülés miatt. A magyar lovasok közül Ifj Szabó Gábornak sikerült legjobban a második futása, 

A végeredmény: 1. Ukrajna 50 hibapont, 2. Csehország 58, 3. Magyarország 64, 4. Bulgária 65