• 2024 04 29

A labdarúgó-válogatott stabilan tartja helyét a világranglistán

A nap legfontosabb sporthírei - 01.20.

FIFA-világranglista, Erste Liga negyeddöntők és FTC igazolások. Ezt történt többek közt csütörtökön.

Labdarúgás: A magyar válogatott továbbra is 52. a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melynek élén a világbajnoki bronzérmes Belgium maradt.

Jégkorong: A címvédő Ferencváros a középszakaszgyőztes jogán a Fehérvári Titánok csapatát választotta ellenfélnek a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjére. A negyeddöntőben - amely szombaton veszi kezdetét - az elmúlt szezonokhoz hasonlóan az egyik fél negyedik győzelméig tartanak a párharcok, miként az elődöntőben és a fináléban is. Az elődöntők március 8-án kezdődnek, a finálé legkésőbb április 3-án ér véget.

Az Erste Liga negyeddöntőjének párosítása: FTC-Telekom - Fehérvári Titánok, Dunaújvárosi Acélbikák-UTE, Corona Brasov (román)-Gyergyói HK (román), DEAC-Sport Club Csíkszereda (román)

Kézilabda: Két német válogatott átlövőt igazolt az FTC női kézilabdacsapata: Alicia Stolle és Emily Bölk egyaránt a következő szezontól csatlakozik a zöld-fehérekhez.  A Ferencváros csütörtök délután azt is bejelentette, hogy a 2015-ben igazolt Hornyák Dóra nem hosszabbítja meg az idény végén lejáró szerződését. 

Slavica Schuster személyében horvát válogatott irányítót igazolt az Alba Fehérvár KC női kézilabdacsapata.

Sportlövészet:  Legalább egy olimpiai kvóta megszerzése a magyar csapat fő célja jövő héten a wroclawi légfegyveres Európa-bajnokságon, mely a sportág utolsó előtti kvalifikációs versenye a tokiói játékokra. A wroclawi után az európai puskások és pisztolyosok májusban, Plzenben szerezhetnek még kvótát, illetve a világranglistáról is meg lehet váltani a repülőjegyet a japán fővárosba. A rangsor május végi állása alapján a legjobb nem kvótás lövő jut ki az olimpiára minden egyéni számban.

Autó-motorsport: A Formula Renault Európa-kupában folytatja versenyzői pályafutását a 19 éves Tóth László, aki a tavaly novemberben rendezett római Motorsport Games elnevezésű "autósport olimpián" a magyar csapat legjobb eredményeit érte el a Forma-4-es viadalokon.

Röplabda: Jakub Gluszak, a Vasas Óbuda női röplabdacsapatának vezetőedzője 2021 nyaráig meghosszabbította szerződését.

 Sílövészet:  Norvégia megvédte címét vegyespárosban az olaszországi Antholzban zajló sílövő-világbajnokság csütörtöki napján, a magyarok 29. helyen zártak.    A váltók női tagjára 6, a férfira 7,5 kilométer megtétele várt két részletben, melyek mindegyike két-két lövészetet foglalt magában. A magyarokat Pónya Sára és Panyik Dávid képviselte, a váltó női tagja fekvő lövészetben nem rontott, de állva nyolc töltényből csak négy találatot ért el, így büntetőkörre kényszerült. Panyik fekve szintén makulátlanul célzott, állva pedig két póttöltényt kellett felhasználnia, amikor a verseny felénél lekörözték, és így véget ért számukra a viadal. A magyarok a briteket megelőzve a 29. helyet szerezték meg.

A kedden Pónya Sára a női 15 kilométeren 83. lett. Szerdán férfi 20 kilométeren Panyik Dávid a 101., míg Gyallai Soma a 103. helyen ért célba. 

Íjászat: Gáspár Tamás aranyérmet nyert a Dubajban zajló nemzetközi paraíjász versenyen a W1 kategóriában. Gáspár a fináléban Antonios Jan Pierrel csapott össze, a finn a negyedik körben rontott - hatost lőtt -, így a magyar íjász magabiztos sikert aratott (134-126). A magyar versenyző a tornán csapatban is aranyérmet szerzett a japán Aiko Okazakival.