• 2024 05 18

Olimpiai résztvevő a női tőrválogatott

12 év után lesz ismét ott az ötkarikás játékokon a női tőrválogatott

A lengyeleket kis különbséggel maga mögött tartva a rangsorban kijutott a tokiói olimpiára a magyar női tőrcsapat.

A női tőrözők utolsó kvalifikációs világkupa versenyét Kazanyban rendezték, ahol az egyéniben nem sikerült érmet nyerni a magyar versenyzőknek, de a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású gárda vasárnap kárpótolta magát egy hatodik hellyel. Amely ezúttal aranyat ért.

A magyar csapatnak ugyanis a pontversenyben a lengeyleket kellett maguk mögött tartaniuk és ez sikerült is, annak ellenére, hogy a lengyel válogatott bejutott a legjobb négy közé, de azután már mind a két meccsét elveszítette. A mieinknek az alsóházban így egy győzelem is elegendő volt, hogy megmaradjon a két válogatott közti különbség a ranglistán.

A ranglista első négy helyezettje automatikus olimpiai induló volt, így Oroszország, Olaszország és Franciaország valamint az Egyesült Államok helye biztos volt Tokióban. Rajtuk kívül minden zónából (Európa, Ázsia-Óceánia, Amerika, Afrika) még egy-egy válogatott biztosította helyét a tokiói mezőnyben.

A magyar együttes a negeyddöntőben kikapott az olaszoktól, a lengyelek viszont legyőzték az oroszokat. A magyar csapat ezután 45-27-re verte a németeket, majd 45-37-re kikapott az oroszoktól, ezzel hatodik lett. Míg a lengyelek 45-36-ra alulmaradtak az amerikaiakkal szemben, végül pedig 45-41-es vereséget szenvedtek a franciáktól, így a magyarok számára kedvező negyedik helyen zártak.

A magyar női tőrválogatott 12 év elteltével lehet ott újra az olimpián. A csapat indulása azt jelenti, hogy egyéniben is három vívó indítható ebben a szakágban.