• 2024 05 02

Egy kanadai-magyar lány bravúrja snowboardban

50 nap múlva kezdődik a téli olimpia Pekingben

A magyar-kanadai Kozuback Kamilla szerda este edzésen megugrotta a Cab900-at, amit soha magyar snowboardos lány még nem csinált meg. Két esélyesünk van Fricz Botond és Kamilla, Kamilla az egyetlen, aki halfpipe-ban is indul és gyűjtögetik a pontokat a világkupákon. Ez nagyon nagy előrelépés a hazai snowboardban. Bécsy Balázs, a Magyar Snowboard Szövetség elnöke honlapunknak elmondta: a mieink kijutása a kínai fővárosba nem irreális elképzelés, főleg Kamilla mostani bravúrja után.

A 17 éves magyar-kanadai Kozuback Kamilla, a US Grand Prix keretében megrendezett FIS Félcső Világkupán a 29. helyen végzett. Kamilla jelenleg az egyetlen magyar esélyes a nők között, hogy kijusson a téli olimpiára, és az egyetlen magyar snowboardos, aki félcsőben is megméretteti magát a világversenyeken. Szeptemberben egy bokaficam miatt szünetet tartott a felkészülésében, ami a félcsőben a folyamatos biztonságos landolás miatt elengedhetetlen a fizikai stabilitáshoz és a későbbi sérülések megelőzéséhez, így elégedett a mostani eredményével.

Kozuback Kamilla és Fricz Botond legközelebb december 30-31-én, Calgaryban indul a Slopestyle Világkupán, ahol további értékes pontokat gyűjthetnek és ezzel növelhetik az esélyeiket az olimpiai kvótára.

A FIS Snowboard Világkupa jövő hét végén, a szintén coloradói Copper Mountainon folytatódik, ahol Kozuback Kamilla félcsőben méri össze tudását a világelittel. Fricz Botondnak viszont egészen szilveszterig kell várnia a következő fellépésre, amely egy slopestyle világkupa-forduló lesz a kanadai Calgaryban, december 29 – január 02. között.

Big air: A szabadstílusú snowboardosok egyik szakága, melyben egy hosszabb nekifutó után egy nagyméretű ugratóról elrugaszkodva kell bemutatni egyetlen ugrást. A nekifutó és az ugrató is lehet természetes kialakítású, vagy épített, városi rámpa. Utóbbi a sísáncokhoz hasonlít, hiszen az elugrási sebesség (60-70 km/h) eléréséhez meredek nekifutóra van szükség. A starthely és az ugrató közötti szintkülönbség többnyire meghaladja a 30 métert. A versenyzőket zsűri pontozza, a választott trükk technikai nehézsége, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2018 óta olimpiai sportág.