• 2024 04 27

Ötkarikás kérdések - Vajda László beszélt a tokiói és pekingi olimpia előkészületeiről

A pekingi szervezőbizottság tagja beszélt a lehetséges forgatókönyvekről

Vajda László, a 2022-es pekingi téli olimpia szervezőbizottságának tagja beszélt honlapunknak, hogy mikor lehet hivatalos döntés arról, hogy lehetnek-e külföldi nézők az idei tokiói olimpián.

Mori Josiro, a tokiói nyári olimpia szervezőbizottságának korábbi elnöke még februárban azt hangsúlyozta,hogy az utolsó pillanatokig kivárnak annak eldöntésével, hogy engednek-e be nézőket az eseményekre, illetve jöhetnek-e külföldi szurkolók. Ezt erősítette meg honlapunknak, Vajda László, a 2022-es pekingi téli olimpia szervezőbizottságának tagja.
Érdekesség, hogy a 83 éves japán sportvezető szexista megjegyzése miatt azóta lemondott és helyére egy nő került a szervezőbizottság élére. Néhány hete még arról volt szó, a japánok nem akarják az olimpiát. Most arról tárgyal a japán kormány, hogy ha meg is rendezik július 23-tól a nyári játékokat, majd a paralimpiát, azokra nem engednek be külföldi szurkolókat.
Vajda László szerint március 25-ig megszülethet a döntés, ugyanakkor a múlt heti NOB közgyűlésen elhangzott ottani sportdiplomaták szájából, hogy ezzel az utolsó pillanatig érdemes kivárni a koronavírus miatt.
Több korábbi nyári olimpia szakértője elmondta, eltökéltek a japánok és a NOB vezetői, hogy 1944 után még véletlenül se fordulhasson elő újra, hogy ne legyen olimpia, akkor a II. világháború szólt közbe.
Tokió 1964-ben rendezett legutóbb nyári ötkarikás játékokat, akkor 24 évet kellett várniuk az ázsiaiaknak, mivel eredetileg 1940-ben lett volna Tokió először házigazda.
De ez már egy másik történet...