• 2024 05 17

Egy kvótával több kajak-kenuban

Női Kenu 200-on újabb magyar kvalifikáció

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) megadta az utolsó női kenus kvótát is Magyarországnak a tokiói olimpiára, így ebben a szakágban is teljes lett a magyar indulók száma.

Az ICF pénteken küldött hivatalos értesítést a Magyar Olimpiai Bizottságnak, hogy az újraosztott indulási joguk közül az egyik Magyarországot illeti női kenuban, méghozzá a 2019-es szegedi világbajnokság eredményei alapján. Így a lehet magyar résztvevő a tokiói játékok 200 méteres női kenuversenyének rajtjánál. Az indulási jog a nemzetnek szól.

A jövő héten női C-1 200 méteren is válogatót tartottak volna a két hét múlva sorra kerülő, szegedi európai pótkvalifikációs viadalra, de a pénteki fejlemények után ebben a számban valószínűleg csak tájékoztató versenyre kerül sor. Vagyis a döntés az olimpiai indulóról ebbe a számban két héten belül várható.

Magyarország még férfi K-1 200 és K-2 1000, valamint C-1 és C-2 1000 méteren próbál újabb ötkarikás indulási jogokat gyűjteni a hátralévő kvalifikációs versenyeken. Egyelőre öt férfi és hat női kajakos és három női kenus kvótával rendelkezik a magyar csapat jelenleg a tokiói játékokra.