• 2024 04 26

Hírmaraton 2021., 23. hét

Fotó: MTI

Magyar vonatkozású sporthírek egy helyen

Triatlon: Faldum Gábor a nyolcadik helyen zárt a férfi triatlonosok vasárnap rendezett világkupaversenyén a mexikói Huatulcóban. A sportágban ezzel a viadallal zárult az olimpiai kvalifikációs sorozat, és a magyar szövetség számításai szerint az egyéni ranglistákon a férfiaknál és a nőknél egyaránt két-két magyar versenyző végzett tokiói részvételt érő helyen.

Torna: Balázs Krisztián nyújtón ezüstérmet nyert a tornászok eszéki világkupa-versenyének vasárnapi zárónapján. Szombaton Bácskay Csenge ugrásban aranyérmet nyert Eszéken, felemáskorláton a tokiói olimpikon Kovács Zsófia második lett, Mészáros Krisztofer pedig lólengésben a harmadik helyen végzett.

Szinkronúszás: Nem szereztek kvótát a magyarok a szinkronúszók Barcelonában rendezett olimpiai kvalifikációs viadalán, a párosok versenyében a technikai és a szabadprogram összpontszáma alapján a Farkas Lida, Gács Boglárka duó a 23 kettőst felvonultató mezőnyben a 21. helyen zárt.

Vízilabda: Jelentősen átalakul a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hétvégi nyolcas döntőjében ezüstérmes FTC-Telekom Waterpolo kerete. Hét játékos távozik, hatan pedig érkeznek: centerposzton a kanadai Nicolas Constantin-Bicari helyére a szerbek BL-győztes klasszisa, a korábban az OSC-ben is megfordult Nemanja Ubovic kerül. Az Európa-bajnok balkezes Zalánki Gergőt az olasz Luca Damonte pótolhatja. Érkezik még az orosz Danyiil Merkulov, aki a Jug Dubrovniktól igazol a Ferencvároshoz. Távozott még a klubtól Gárdonyi András, Mezei Tamás, Sedlmayer Tamás, a görög Jannisz Funtulisz és a szerb Nikola Jaksic. Az érkezők között van még három fiatal magyar játékos, Gábor Lőrinc, Szakonyi Dániel és Molnár Erik. 

Jégkorong: A svéd Magnus Sundquistet nevezték ki a jégkorong Erste Ligában bajnok SC Csíkszereda vezetőedzőjévé.  Sundquist a legmagasabb svéd edzői képesítéssel rendelkezik, az elmúlt időszakban Dániában hét, Norvégiában négy, Svédországban pedig öt évet edzősködött a magasabb ligákban.

A magyar válogatott Erdély Csanád egy plusz egy évvel hosszabbított az osztrák jégkorong-bajnokságban érdekelt Hydro Fehérvár AV19-cel.

Magasabb szintre léphet a sporthagyományőrzés Magyarországon, miután több, ezzel foglalkozó szervezet Schmitt Pált, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagját kérte fel a tevékenység hazai koordinálására. A volt köztársasági elnök jelezte, szívesen vállalja a feladatot.

Az utánpótlás-nevelésről szóló együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Honvéd SE és a Budapest Honvéd FC, amelynek értelmében a BHSE labdarúgó-szakosztályában sportoló legtehetségesebb fiatalok a Bp. Honvéd FC-nél folytathatják a pályafutásukat.

Kézilabda: Bejelentette visszavonulását Orbán Adrienn háromszoros Bajnokok Ligája-győztes kézilabdázó. Orbán a bajnokságot és a Magyar Kupát egyaránt hét, a Bajnokok Ligáját három alkalommal nyerte meg a Győri ETO színeiben. Szülővárosa csapatán kívül játszott a Vác és a Kisvárda együttesében, majd egy szezont töltött Szombathelyen. A válogatottban 2009 és 2018 között 48 mérkőzésen 66 gólt lőtt. Tagja volt a 2009-es világbajnokságon kilencedik, és a 2018-as Európa-bajnokságon hetedik helyet elért csapatnak.

Távozik posztjáról Alem Toskic, a férfi kézilabda NB I-szereplő Csurgói KK vezetőedzője. Miután a szlovén Celje együttese elbukta a bajnoki címét a Gorenje Velenje alakulatával szemben, megüresedett a gárda kispadja, amelyre jelölt lett a Csurgón dolgozó tréner.    

Vívás: Óbuda-Békásmegyeren ünnepélyesen átadták, egyben az első olimpiai bajnok magyar kardvívóról, Fuchs Jenőről nevezték el a Metropolis Vívó Club Egyesület új vívótermét.

Röplabda:  A bajnok és kupagyőztes Fatum Nyíregyháza Bodovics Hannával, a balatonfüredi Szent Benedek RA női röplabdacsapata pedig Bleicher Rékával erősítette meg játékoskeretét.  A klubok közösségi oldalainak beszámolója szerint a 17-szeres válogatott, centerposzton játszó Bodovics Kaposvárról, a 67-szeres válogatott feladó Bleicher pedig a román Alba Blaj (Balázsfalva) együttesétől szerződött új klubjához.