• 2024 04 20

25 év után újra magyar íjász az olimpián

Párizsból nyilatkozott a 21 éves Balogh Mátyás a sikerről és tokiói esélyeiről

Balogh Mátyás kijutott a tokiói nyári olimpiára az íjászok pótkvalifikációs versenyén Párizsban, miután 4 győzelemmel menetelt a negyeddöntőig. A fiatal olimpikon elárulta: gyerekként szeretett bele a sportágba Szombathelyen, ahova szintén katona édesapja vitte el a most már szakaszvezető sportolót a Savaria Történelmi Fesztiválra, ahol végignézte Kassai Lajos lovasíjász produkcióját, ami nagy hatással volt rá.

A 21 éves magyar bajnok a rangsorolóban egyéni legjobbját elérve 657 kört lőtt - 22. legjobbként a 94 fős mezőnyben -, és ezzel teljesítette az olimpiai induláshoz szükséges 640 FITA körös szintet. Legutóbb 1996-ban két női íjászunk járt olimpián, vagyis 25 év után lesz ismét magyar az ötkarikás játékokon. Még egy érdekesség: Nagy Béla volt a legutóbbi férfi íjász olimpikonunk, aki 1980-ban Moszkvában 5. lett. A Honvéd sportolója egy párizsi hotelszobából értékelte sikerét és honlapunknak elmondta: még alig tudta felfogni történelmi tettét.
Ahhoz, hogy elindulhasson a japán fővárosban, a Párizsban elérhető kvóták valamelyikét is meg kellett szereznie. Az első fordulóban 6:0-ra nyert elefántcsontparti ellenfelével szemben, majd a lett Davis Blaze (6:4), a thaiföldi Denchai Thepna (7:3) és az argentin Mario Damian Jajarabilla (6:0) legyőzésével jutott a legjobb nyolc közé.
Kiemelte: csapat nélkül nagyon nehéz jól szerepelni egy világversenyen, ugyanakkor a rangsoroló után az egyenes kiesésben bármi megtörténhet a japán fővárosban, ahol 64 íjász indul egyéniben.