• 2024 04 17

9 év után olimpiai érem cselgáncsban

A judós Tóth Krisztián bronzérme hatásásra újra népszerűbb lehet a sportág hazánkban

Tóth Krisztián bronzérmet nyert a 90 kilogrammosok között szerdán a tokiói olimpia cselgáncstornáján.

Sokat lendíthet a sportág hazai népszerűségén ez a bronzérem - nyilatkozta honlapunknak a paksiak edzője, Hangyási László, korábbi szövetségi kapitány.
Tóth a magyar dzsúdósport tizedik érmét - a hatodik bronzot - szerezte ötkarikás játékokon.

Tóth Krisztián óriási csatában, a vigaszágon visszakapaszkodva, a bronzmérkőzésen kétintésnyi hátrányból fordítva, vazaari értékű akcióval, aranyponttal szerezte meg a bronzérmet a cselgáncsozók 90 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpián. A vb ezüst- és bronzéremmel is rendelkező Tóth a menekültek csapatában induló Popole Misenga elleni sikert követően a japán Mukaj Sojcsirót verte, aztán aranyponttal vereséget szenvedett a német Eduard Trippeltől. A 27 éves idén Európa-bajnoki harmadik magyar sportoló negyeddöntős vereségével a vigaszágra került, de a holland Noel van't Endet legyőzve eljutott a bronzmérkőzésig. Ott Tóth a kétszeres Európa-bajnok orosz Mihail Igolnyikovval csapott össze.
A találkozón a világranglistán harmadik Tóth lépett fel szokásához híven támadólag, aztán az orosz próbált akciót bemutatni. Utóbbi kezdeményezését jobban értékelte a bíró, mivel egymás után kétszer is intette a magyar cselgáncsozót. Az orosz átmenetileg egy vazaarit is kiharcolt, de ezt videózás után törölték. Következett az aranypontig tartó hosszabbítás, amiben Tóth egyik akcióját nézték vissza, de a küzdelem folytatódott. A ráadásból 3:28 perc telt el, amikor Krisztián sokadszorra ugrott be ellenfele alá és fogta be a bal karját, ám ezúttal addig húzta lefelé a már fáradó Igolnyikovot, hogy vazaarit értően a földre vitte!
Az MTK versenyzője a magyar cselgáncsválogatott első érmét szerezte meg a japán fővárosban.