• 2024 05 03

Lázár Vilmos bízik az éremszerzésben

Négyesfogathajtó Eb a Kincsem Parkban

Rekordszámú nevezés érkezett a szeptember 1. és 5. között sorra kerülő budapesti négyesfogathajtó Európa-bajnokságra. Az első fogathajtó Eb-t éppen ötven éve, 1971-ben Magyarországon rendezték - nyilatkozta honlapunknak Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke. Kiemelte: tíz országból 43 fogat indul a Kincsem Parkban, kilenc nemzet pedig csapatot is nevezett a kontinensviadalra.

A korábbi hétszeres kettesfogathajtó világbajnok megemlítette, hogy a Nemzetközi Lovas Szövetség maximálisan megbízik a magyar szervezők munkájában és
épp ezért számos szakág világeseményét rendezheti meg Magyarország. Például 2024-ben a négyesfogathajtó világbajnokságot, 40 évvel a legendás 1984-es szilvásváradi vb után.
Lázár Vilmos kifejtette: bár nem magyarok a favoritok, az éremszerzés egyéniben és csapatban is elvárás. A Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényén a magyar csapatot a kilencszeres világbajnok Lázár Zoltán (négyéves kihagyás után tért vissza a bakra a budapesti Eb miatt), a 2004-ben csapatban vb-aranyérmes Dobrovitz József és a kétszeres vb-győztes ifj. Dobrovitz József alkotja majd, míg egyéniben Galbács Ferenc, ifj. Galbács Ferenc, Papp János, Szakács Róbert, Váczi István és Vida József képviseli a magyar színeket. Az esemény a szerdai megnyitóval kezdődött.
Az elmúlt másfél évtized legeredményesebb nemzete, a holland a legerősebb összeállításában szerepel majd, ugyanis minden idők legsikeresebb négyesfogathajtója, Ijsbrand Chardon mellett az egyéniben címvédő fia, Bram Chardon, valamint a négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Koos de Ronde vesz részt az Eb-n. A csapatban címvédő németeket pedig Michael Brauchle, Georg von Stein és Anna Sandmann képviseli a magyar fővárosban.
A díjhajtást követően szombaton lesz a leglátványosabbnak tartott maratonhajtás, amelyen épített akadályok között kell a lehető leggyorsabban "szlalomozni" majd végül vasárnap az akadályhajtással zárul a budapesti négyesfogathajtó Eb. Legvégül Lázár Vilmos megjegyezte: Közép-Kelet-Európa legimpozánsabb stadionjával rendelkezik a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont, amely jelentős állami támogatással valósulhatott meg.