• 2024 04 27

Napi hírhalom - 12.06.

Sporthírek a magyar sport keddi napján

Egy olimpiai bajnokok visszavonult, a Hungaroring pedig már most megtelt a jövő évi futamra

         Kajak-kenu: Bejelentette visszavonulását Kárász Anna, az MVM Szeged Vízisport Egyesület olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozója.  A tavalyi tokiói olimpián a női kajaknégyes tagjaként aranyérmes, 31 éves sportoló keddi, szegedi sajtótájékoztatóján azt mondta, bár befejezi versenyzői pályafutását, nem szakad el a sportágtól, szeretne hasznos része lenni a kajak-kenu életnek. A szegedi egyesületben akarja kamatoztatni a megszerzett tudását, és átadni azt a fiataloknak.
     Kárász Anna a tokiói olimpián a női kajaknégyes tagjaként 500 méteren az első helyen végzett. Ugyanebben a számban kétszer, 2014-ben és 2018-ban világ-, valamint négyszer - 2014-ben, 2018-ban, 2019-ben, 2021-ben - Európa-bajnok lett. Kajak kettes 200 méteren 2014-ben, 500 méteren 2018-ban szerzett világbajnoki címet.

           Autó-motorsport: Biztosan teltház előtt rendezik majd meg jövő júliusban a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíjat a Hungaroringen.  A mogyoródi versenypálya keddi hírlevele szerint ilyen gyorsan még soha nem fogytak el a bérletek és a vasárnapi jegyek a viadalra. A napijegyek értékesítése péntekre és szombatra hamarosan elkezdődik, így ilyen belépőkhöz még hozzá tudnak majd jutni az érdeklődők.  Az idén 100 ezer néző szurkolta végig a helyszínen a Magyar Nagydíjat, a négy nap alatt pedig összesen 290 ezren látogattak ki a Hungaroringre.  A 38. Forma-1-es Magyar Nagydíjra július 23-án kerül majd sor.

              Jégkorong: A májusi elitvilágbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott három februári és négy áprilisi ellenfele vált ismertté. Kevin Constantine szövetségi kapitány alakulata februárban Olaszországba utazik, ahol a házigazda mellett Szlovénia és a Koreai Köztársaság együttesével találkozik. Április 5-én és 6-án Ukrajnát fogadják a magyarok, majd 14-én és 15-én Japánnal találkoznak, szintén hazai jégen. Egy héttel később útra kel a keret, április 20-án és 21-én Sosnowiecben játszik a lengyelekkel. Ezt újabb idegenbeli meccsek követik, április 25-én és 26-án az A csoportból kiesett Nagy-Britannia vár a magyarokra. A magyar válogatott jövő hét csütörtökön és pénteken Kapfenbergben találkozik az osztrákokkal.
    Az együttes a vb-n a tamperei csoportban érdekelt, és sorrendben a dán (május 13.), az amerikai (május 14.), a francia (május 16.), a svéd (május 18.), a házigazda finn (május 19.), a német (május 21.) és az osztrák (május 22.) csapattal találkozik. A csoport utolsó helyezettje esik ki a divízió I/A-ba, míg az első négy a nyolcaddöntőbe kerül.

             Röplabda: A házigazda belga válogatottal játssza első mérkőzését a magyar válogatott a jövő nyári női röplabda Európa-bajnokságon. A magyarok augusztus 17-én a genti A csoport nyitómeccsén csapnak össze Belgiummal.  A folytatásban, két nappal később az ukránok, augusztus 20-án pedig a lengyelek következnek, majd egy pihenőnap vár a csapatra. Az utolsó két csoportmeccsen, augusztus 22-én és 23-án előbb a szlovénokkal, majd világbajnok szerbekkel játszik a magyar együttes, amely továbbjutás esetén augusztus 27-én vagy 28-án, Brüsszelben folytathatja szereplését. Csoportonként az első négy csapat jut tovább.
    

      Úszás: Négy számban lesz érdekelt mindkét magyar, Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián a jövő kedden kezdődő rövidpályás úszó-világbajnokságon Melbourne-ben. A 33 esztendős Jakabos 200 és 400 méter vegyesen, valamint 200 méter pillangón és 200 méter gyorson ugrik majd medencébe a vb-n. Az ugyancsak győri Szabó Szebasztián 50 és 100 méter pillangón, valamint 100 méter gyorson és pillangón áll rajtkőre.