• 2024 05 02

Kozuback Kamilla 28. lett a téli olimpia slopestyle selejtezőjében

A 17 éves snowboardos beugróként indulhatott el a számban

Az első futamában ért el jobb eredményt, amellyel összesítésben a 28. helyen zárta a slopestyle selejtezőjét Kozuback Kamilla, a pekingi téli olimpia első magyar érdekeltségű versenyszámában.

A téli olimpiák történetének első magyar snowboardosa eredetileg félcsőben szerzett indulási jogot az olimpiára, ám pénteken kapta a hírt, hogy egy sérülés miatt beugróként szerepelhetett a slopestyle versenyszámban is. Így - minimális edzéssel a lábában - rajthoz állhatott a 30 fős mezőnyben, ahol huszonötödikként csúszott le a meredek pályán mínusz húsz fokos, napsütéses időben, és teljesítményére 21,95 pontot kapott, amivel a 27. helyen várhatta a folytatást. A pálya elején mindkét futásában magabiztosan abszolválta a korlátokat a magyar hölgy, ám a második körben elsett, így nem tudott javítani, végül 28. helyen zárt.

Kozuback a selejtező után az MTI-nek elmondta, kicsit csalódott, jobbat várt magától, ugyanakkor emlékeztetett rá, mivel csak előző nap tudta meg, hogy szerepelhet ebben a számban, alig néhány órát tudott edzeni a nagyon erős pályán.
"Nagyon ideges voltam, de sokat jelent nekem, hogy elindulhattam slopestyle-ban, noha félcsőre készültem. Azt majd holnaptól élesítjük. Sajnos még ma reggel sem tudtam annyit bemelegíteni, amennyit szerettem volna a pályán, nem volt rá lehetőség. Szerencsére a második futamban úgy estem, hogy semmim nem sérült meg" - mondta Kozuback, hozzátéve: a körülményekhez képest ez volt a realitás.
Bécsy Balázs, a Magyar Snowboard Szövetség elnöke úgy értékelte a bemutatkozását, hogy tartalékként, beugróként állt helyt slopestyle-ban, amiért gratulált neki.
"Komoly tapasztalatszerzési lehetőséget kapott, a világ harminc legjobb versenyzője között állt rajthoz. A pálya elképesztően nehéz kialakítású, nagy rutin kellett ahhoz, hogy a versenyzők alkalmazkodjanak hozzá. Sajnáljuk, hogy a tartalék pozíció miatt egyetlen szeles nap, nagyjából három óra állt rendelkezésére, hogy gyakorolhasson a mezőny többi tagjával szemben, akik három napot gyakorolhattak" - fogalmazott az elnök, hozzátéve: biztos abban, hogy ha a magyar versenyző többet tud készülni, még többet meg tudott volna megmutatni a tehetségéből.

A selejtezőből az első tizenkettő jutott a vasárnapi fináléba, amelyben három lecsúszás lesz. Az élen a szám 2019-es és 2021-es világbajnoka, az új-zélandi Zoi Sadowski Synnott (86,75) végzett, második a japán Murase Kokomo (81,45) lett, míg harmadikként a Szocsiban ezüst-, Phjongcshangban bronzérmes finn Enni Rukajärvi (78,83) jutott a döntőbe.