• 2024 05 02

Napi hírhalom - 2023. 01. 13. péntek

Napi magyar sportösszefoglaló

Gdansktól-Budapestig ez történt pénteken a magyar sportban.

Rövidpályás gyorskorcsolya: Gdanskban megkezdődött a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság. Az első napon majdnem hibátlan teljesítménnyel rukkolt elő a magyar csapat.

Az első versenynapon a váltók sikerrel vették az akadályokat. A hölgyeknek nem is kellett  jégre lépniük, hiszen a mindössze hat induló miatt szombaton rögtön az elődöntőket rendezik majd. A vegyesváltó és a férfi váltó pedig egyaránt megnyerte a negyeddöntős futamát, így szombaton következhet a harc a fináléért.

A kép az egyéni selejtezőkben felemás lett. A magyar csapatból mindhárom női és mindkét férfi versenyző továbbjutott az 1500 méter péntek délelőtti negyeddöntőjéből. Vagyis Sziliczei-Német Rebeka, Somodi Maja és a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra is továbbment. Míg a férfiaknál Bontovics Balázs és Varnyú Alex is ott lesz a folytatásban.

1000 méteren a hat magyar versenyző közül csak öt jutott tovább. Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Somodi Maja mellett, Nógrádi Bence és Varnyú Alex is bekerült a negyeddöntőbe, Tiborcz Dániel viszont kiesett. Az 500 méter viszont lyukas szám lett, hiszen itt csak Jászapáti Petra és Nógrádi Bence jutott negyeddöntőbe, míg Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Talabos Attila és Tiborcz Dániel egyaránt búcsúzott.

Vízilabda: Az FTC az Egerhez és az UVSE is fölényes győzelemmel kezdte meg szereplését pénteken a női vízilabda Eurokupa csoportkörében.  A küzdelmek négy négyes csoportban zajlanak, az első két-két együttes kerül a negyeddöntőbe.

    Eurokupa, csoportkör:
    B csoport (Mulhouse):
UVSE Hunguest Hotels-Mulhouse (francia) 17-6 (3-2, 7-2, 3-1, 4-1)
FTC-Telekom Waterpolo - Nancy (francia) 25-9 (3-2, 5-3, 6-2, 11-2)
    
    A csoport (Pireusz):
Tigra-ZF-Eger - Nice (francia) 18-9 (6-2, 5-2, 3-2, 4-3)

Kosárlabda: A nyolcaddöntőben a francia Villeneuve d'Ascq lesz az NKA Universitas PEAC ellenfele a női kosárlabda Európa Kupában.  A pécsiek két hét múlva (január 26.) hazai pályán kezdik meg az oda-visszavágós párharcot, s a második meccset egy héttel később (február 1.) Franciaországban vívják.

Kézilabda: Továbbra is a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatában folytatja pályafutását Estelle Nze Minko. A klub pénteken jelentette be, hogy a francia játékos 1+1 évvel hosszabbította meg szerződését.