• 2024 05 03

A női váltó döntőbe jutott

Jászapáti Petra negyedik lett 1500 méteren, Nógrádi Bence hatodik 500-on.

A női váltó fináléba jutott a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján, míg a férfi staféta egy esés miatt csak a kisdöntőben szerepelhet.

    A 3000 méteres női váltóban Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka mellett az Eb-n remek formát mutató Jászapáti Petra szerepelt annak ellenére, hogy az 500 méter elődöntőjében megütötte a bokáját és a kisdöntőben nem is állt rajthoz. Így az 1500 méter elődöntőjében fejsérülést szenvedett Somodi Maja maradt ki a négyesből. Az egészségi problémákkal is küzdő - Kónya Zsófia betegsége után még nem nyerte vissza a formáját - kvartettnek így sem okozhatott gondot a döntőbe jutás tekintve, hogy a holland és ukrán váltó közül utóbbinál minden körülmények között jobbnak számít.     
    Ezt a papírformát igazolta is a magyar csapat, mert az ukránok húsz körrel a vége előtt leszakadtak, a végére majdnem körhátrányt is kaptak, így a holland és a magyar staféta kéz a kézben korcsolyázott a döntőbe.
    "Az volt a fontos, hogy ne essünk el. Ezt teljesítettük, ezúttal a hollandok sem diktálták öldöklő tempót, így könnyedén tudtunk velük tartani" - mondta Sziliczei-Német Rebeka az MTI-nek.
    Az 5000 méteres férfi váltóban ezúttal Bontovics Balázs, Nógrádi Bence, Talabos Attila és Varnyú Alex kapott lehetőséget. A magyar négyes a hasonló színvonalat képviselő francia és olasz négyessel, valamint a gyengébbnek tartott brit kvartettel kellett megküzdenie a fináléért.
    A magyarok eleinte az utolsó helyen "utaztak", majd 27 körrel a vége előtt egyre feljebb törtek, s amikor a briteket megelőzve már éppen élre álltak volna, akkor a két váltó tagja összerúgott, s mindketten elestek. Innentől a francia és az olasz négyes könnyedén jutott tovább, a zsűri pedig nem büntette a brit csapatot, azaz a harmadikként célba érő magyarok vasárnap a kisdöntőben szerepelnek.

Jászapáti Petra 1500 méteren elért negyedik helyével kezdődött a nap. A szegedi short trackes nagyon magabiztos versenyzéssel menetelt a fináléba, mert pénteki selejtezős és szombati elődöntős futamát is megnyerte. Ezúttal szakított szokásos taktikájával, és megpróbált elöl helyezkedni, így 12 körrel a vége előtt élre állt, majd fokozatosan hátrébb csúszott, de nyolc körrel a vége előtt egy újabb jó ritmusváltással visszaszerezte az első helyet.
    Ekkor már nagyon komoly tempóban köröztek a versenyzők, ám a futam nagy esélyesei egyesével megelőzték a 24 éves magyar gyorskorcsolyázót: előbb a női mezőny egyeduralkodója, a címvédő holland Suzanne Schulting, majd az olimpiai és világbajnoki érmes belga Hanne Desmet, végül a táv német Eb-ezüstérmese, Anna Seidel került elé. Az élmezőny ebben a sorrendben is haladt át a célvonalon, azaz Jászapátinak két-két váltóval szerzett ezüst- és bronzérem után nem jött össze az első egyéni Eb-érem.
    Az egyaránt az elődöntőben kiesett másik két magyar induló közül Somodi Maja 15., míg Sziliczei-Német Rebeka 18. lett.
    A férfiaknál Bontovics Balázs a kisdöntőben volt érdekelt, ahol végig a középmezőnyben helyezkedett, s végül ötödikként ért célba, egy kizárásnak köszönhetően pedig összességében a 11. helyen végzett. A fináléban a győzelmet a holland Jens van 'T Wout szerezte meg a Desmet testvérpár férfi tagja, Stijn Desmet előtt.

A szombati program folytatásaként Nógrádi Bence hatodik helye emelendő ki 500 méteren. A pekingi olimpián is szerepelt 20 éves versenyző pályafutása eddigi legnagyobb sikerét könyvelhette el a fináléba jutással. A továbbjuttatások miatt hatfős mezőnyben viszont nem sikerült jól a rajtja, mert a második pozícióból visszazuhant a negyedik helyre. Ezt viszont sokáig jól tartotta, azonban az utolsó körben a másik két riválisa is megelőzte, így hatodikként zárt. Az olasz Pietro Sighel rajt-cél győzelemmel diadalmaskodott az 1500 méteren győztes holland Jens van 'T Wout előtt.
    A nőknél Jászapáti Petra a szerencsétlen elődöntős bukása után a kisdöntőben nem állt rajthoz, így tizedik lett. A sprinttáv negyeddöntőjében kiesett Bácskai Sára Luca 16., míg a selejtezőben búcsúzott Kónya Zsófia 22. lett.

Vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel és a váltók döntőivel zárul a kontinensviadal.