• 2024 04 30

Csak Kőrösi maradt versenyben a magyarok közül a tollaslabda Eb-n!

Háromból egy magyar jutott tovább

Kőrösi Ágnes továbbjutott, Sándorházi Vivien és Pytel Gergő búcsúzott a legjobb 16 közé jutásért lejátszott egyénik után a Németországban zajló tollaslabda Eb-n!

A saarbrücken-i sportcsarnok közönsége három magyar tollaslabdázó mérkőzését is figyelemmel kísérhette a szerdai játéknapon. Az időrendben utolsón azonban biztos, hogy nem a piros-fehér-zöld színeket képviselő versenyzőnek szurkoltak a helyiek, lévén hogy Pytel Gergő ellenfele a hazai pályán játszó Fabian Roth volt. De kezdjük a hölgyekkel...

(Fotó: Badminton Europe)

A csarnokban kialakított mindhárom pályára jutott magyar meccs, melyek sorát Kőrösi Ágnes kezdte az 1-esen. Az a bolgár Hrisztomira Popovszka volt az ellenfele, akivel eddig háromszor találkozott és mindháromszor győzött. Igaz utoljára három éve volt erre alkalom, úgyhogy kettejük mérlegéből messzemenő következtetéseket nem lehetett levonni. A két versenyző pillanatnyi világranglista helyezése adhatott némi támpontot az előzetes esélyeket tekintve, és ebben is a magyar állt jobban, hiszen Kőrösi a 104., míg ellenfele a 117. jelenleg.  Az látszott tehát, hogy szoros összecsapásra kellett számítani. A mérkőzést Kőrösi kezdte jobban, 2-2 utáni 5-0-ás sorozata megnyugtató, és mint később kiderült behozhatatlan előnyt jelentett, az első játszma 15-re a magyaré lett. A második játszma a hajráig Popovszkának állt, ugyan a szett során felváltva vezettek a felek, de a bolgár a hajrá előtt 17-13-ra elhúzott. Mondhatni, hogy szinte már lélekben a döntő játszmára készült, sőt talán már fejben is, így  Kőrösi fantasztikus játékkal 8-1-re nyerte az utolsó perceket és ezzel a mérkőzést, így bejutott a nyolcaddöntőbe. Ott sokkal nehezebb feladat vár rá, a 6. kiemelt dán Line Christophersen ellen bravúr lenne a győzelem.

Az Eb-n a 32 között bemutatkozó Sándorházi Vivient a 2-es pályára sorsolták. A háló túloldalán Kalojana Nalbantova állt, akivel másodszor mérkőzött, tavalyi, ezidáig egyetlen találkozásukkor minimális különbséggel a bolgár volt jobb. Mint ahogy ezúttal is. Az első szettben Nalbantova szerzett előnyt, 10-4 után 18-11 is volt a bolgárnak, ahonnan 19-17-re még visszajött Sándorházi, ám a játszmát nem tudta megmenteni. A folytatásban a magyarnak ment jobban 13-6-ra is elhúzott a második szettben, de a hajrá ezúttal is szoros lett. 19-18-nál Nalbantova átvette a vezetést, Sándorházi azonban nem omlott össze, több pontot már nem engedett a bolgárnak a játszmában és kiegyenlített. A döntő szettben aztán egészen 12-11-ig fej-fej mellett haladtak a felek, azután azonban a magyar elfáradt, nem tudott kellően koncentrálni és a mérkőzés hátralévő részében mindössze két pontra volt képes. Sándorházi vereségével búcsúzott az Eb további küzdelmeitől.     

Tollaslabda Európa-bajnokság, Saarbrücken, Németország, női egyéni, 2. forduló (a nyolcaddöntőbe jutásért):
Kőrösi Ágnes - Hrisztomira Popovszka (bolgár) 2-0 (21-15, 21-18)
Kalojana Nalbantova (bolgár) - Sándorházi Vivien 2-1 (21-17, 19-21, 21-13)

Sándorházi Vivien mérkőzésének döntő játszmájakor már megoszlott a stáb és a magyarokért szorító szurkolók figyelme, ugyanis a 3-as pályán Pytel Gergő-Fabian Roth összecsapás következett. A hazaiak versenyzője csaknem hatvan hellyel előzi meg a magyart az aktuális világranglistán, így ő volt a találkozó esélyese, és sajnos be is váltotta a papírformát. A német két sima játszmában, összesen 19 pontot engedett az Eb-re idei mérkőzéseit tekintve 2-6-os mérleggel érkező Pytelnek, aki így első meccsén, a 32 között búcsúzott a kontinenstornától. 

férfi egyéni, 2. forduló (a nyolcaddöntőbe jutásért):
Fabian Roth (német)-Pytel Gergő 2-0 (21-11, 21-8)