• 2024 05 02

A Budaörs idegenben szerzett előnyt a döntőben

Madarász Dóra két, Póta Georgina egy győzelemével első kupagyőzelme küszöbén a magyar csapat.

A fennállása negyedik Ek-döntőjét idegenben kezdte a Budaörs női asztalitenisz csapata és kiváló játékával meglepte spanyol ellenfelét.

Három ezüst és két bronz. Ez a sorozatban huszonegyedik európai kupaidényét teljesítő Budaörs eddigi mérlege, ami a kontinens kupaporondján megszerzett érmeket tekinti. A Priego De Cordobában rendezett találkozón a magyar bajnok Póta Georgina, Madarász Dóra, Fazekas Mária összeállításban lépett asztalhoz, Madarász két, Póta egy sikerrel járult hozzá a győzelemhez.
    A budaörsi visszavágóra jövő szombaton kerül sor. A visszavágón elég két mérkőzést nyernie a magyar csapatnak a végső győzelemhez.

Női asztalitenisz Európa-kupa, döntő, 1. mérkőzés:
Museo De la Almendra Francisco Morales (spanyol) - SH-ITB Budaörsi SC 1:3
Meng Csia-csi - Póta Georgina 2:3 (9, -9, -6, 8, 3-6)  
Patricia Santos-Madarász Dóra 2:3 (-5, -7, 10, 7, 5-6)  
Marija Galonja-Fazekas Mária 3:0 (7, 10, 6)
Meng Csia-csi - Madarász Dóra 0:3 (-9, -8, -7)

    Az első mérkőzés, a kínai Meng Csia-csi és Póta Georgina összecsapása megadta a döntő alaphangját, a szépszámú nézősereg ugyanis izgalmas, fordulatos csatát láthatott. A kétszeres Európa-bajnok magyar játékos, aki a hét elején még a csehországi WTT-tornán aratott nagyszerű győzelmeket, az első szett elvesztése után fordított, majd a rövidített döntő játszmában is higgadt maradt, előnyhöz juttatva ezzel csapatát.
    A folytatásban a térdvédőben játszó Madarász Dóra esélyesként állt asztalhoz a világranglistán mindössze 657. portugál Patricia Santos ellen, de váratlanul nagy küzdelemre kényszerült. Bár az első két szettet könnyedén megnyerte, a harmadik szoros csata után Santosé lett, aki ettől teljesen felszabadult, a magyar pingpongos viszont görcsössé vált. Ennek az lett a következménye, hogy a hazai játékos kiegyenlített, sőt, a döntő játszmában három meccslabdához is jutott. Madarász azonban 2-5 után sorozatban négy pontot nyerve fordított, a Budaörs pedig ezzel összesítésben már 2:0-ra vezetett.
    Bachman Péter vezetőedző a rutinos Fazekas Máriát nevezte a harmadik helyre, a túloldalon pedig a szerb születésű, de már spanyol állampolgár Marija Galonja állt, aki egyben edzője is a Priego De Cordoba-i gárdának. A meccset végig az ellenfél irányította, Fazekasnak csak felvillanásai voltak, így szépített a spanyol gárda.
    A negyedik párban Madarász Meng ellen is megnyerte az első két játszmát, és ezúttal nem jött fordulat, a harmadikban is az ő akarata érvényesült, így a mérkőzést 3:1-re nyerő Budaörs kedvező helyzetből várhatja a jövő heti visszavágót. 

(Fotó: fb - ETTU)