• 2024 05 04

Marozsán két rövidített játszmában győzött Madridban

11 játszmalabdát hárított a magyar az első szettben

A világranglistán 37. Marozsán Fábián A madridi tenisztorna első fordulójában az elmúlt négy hónapot sérülés miatt kihagyo orosz Karacevvel találkozott.

Az első játszma kiegyenlített játékot hozott, egészen 5-5-ig magabiztos adogatójátékkal rukkoltak elő a felek. Látszott, hogy tie-break lesz a vége. Azonban az utolsó game és a rövidítés nem mindennapi módon zajlott le. Kezdődött azzal, hogy Marozsán semmire elvesztette adogatójátékát, majd az orosz a játszmáért adogatva elhúzott 40-0-re, tehát a magyar hat labdamenet óta nem szerzett pontot. Ha ekkor valaki volt elég bátor ahhoz, hogy Marozsán szettgyőzelmére fogadjon csak a csodában bízhatott. És a csoda bekövetkezett! A remek formában lévő magyar teniszező elképesztő módon 7! játszmalabdát hárítva eljutott a rövidítésig. Ott aztán ismét Karacev percei következtek, ami önmagaban sem kis lelkierőt feltételez az orosztól, aki 6-2-es "behozhatatlan" előnyt épített fel, hogy aztán Marozsán másodszor is megmutassa, hogy nincs lehetetlen állás. Ismét hárította a négy játszmalabdát, összesen ez már 11! volt a szettben, majd ahogy ő került előnybe, élt vele.  Elképesztő fordítás!!!

(Fotó: Getty Images)

A második játszma 5-5-ig az első lemásolása volt. Sőt a 11. játék után ebben az esetben is a fogadó került előnybe, aki azonban Marozsán volt ezúttal. "Természetesen", ő is 40-0-vel break-elt, ahogy tette ezt Karacev a nyitójátszmában hasonló állásnál. A rövid pihenő után a magyar kezében volt tehát a játszma és így a mérkőzés megnyerésének lehetősége adogatóként, ám jött az újabb fordulat, az orosz kiegyenlítette a break-előnyt és így jöhetett a második tie-break. Marozsán sem rogyott össze, hogy nem tudta lezárni a csatát 6-5-nél, irányította a rövidítést és 6-2-re elhúzott, ahogy ugye Karacev tette az első szett végén. Azonban ez az orosznak már sok(k) volt, nem tudott több pontot nyerni, így Marozsán nyerte meg kettejük emlékezetesre sikerült első mérkőzését, és lépett a torna második fordulójába. A legjobb 32 közé kerülésért az argentin Cerundolo következik majd, várhatóan pénteken.

Mutua Madrid Open ATP Masters 1000 tenisztorna, Madrid, Spanyolország, férfi egyes, 1. forduló:

Marozsán Fábián (világranglista 37.) - Aslan Karacev (orosz, 48.) 7:6 (8-6), 7:6 (7-2)